|
De Bunkerroute
Een fraaie fiets- of autotocht van 105 km lang, langs ongeveer evenveel zichtbare bunkers van Bruggenhoofd Gent. Af en toe krijgt u ook kleine uitbreidingen om andere kort tegen het parcour gelegen bunkers te kunnen vinden of zien. Nogmaals zou ik willen vragen de privacy van de eigenaars te respecteren op de eigendom van dewelke de bunkers in vele gevallen staan. |
De Bunkerroute (Melsen tot Eke)
Door op de verschillende stipjes op de luchtfoto's te klikken, kunt u direct op de bijhorende bunkerfiches terechtkomen. De positionering is vrij correct (benaderend) indien u gebruik maakt van de standaard Internet Explorers en bv firefox. Google Chrome geeft in dit geval afwijkende positioneringen van de bunkers op de foto's. Hetzelfde zou zich ook kunnen voordoen met nog andere internet-explorers. Mijn excuses voor dit ongemak.
Rode stippen zijn gesloopte of verdwenen bunkers. De blauwe zijn bunkers die heden nog altijd bestaan en zichtbaar zijn (niet altijd even duidelijk maar het is mogelijk). Gele stippen zijn bunkers die wel degelijk nog bestaan maar niet zichtbaar zullen zijn vanaf de route (of vanaf dit stuk van het parkour).
Startpunt: Kruispunt van Gaverstesteenweg met Stenen Molen te Melsen.
|
- We zetten de rondtocht verder vanaf het kruispunt van het wegeltje met de naam "Stenen Molen" en de "Gaverse Steenweg" (linksboven op luchtfoto). We rijden vanaf de "Gaverse Steenweg" rechts de veldweg in met de naam "Stenen Molen". Deze weg heeft zijn naam niet gestolen als men iets later de gigantische resten voorbijkomen van wat ooit deze stenen molen is geweest.
|
|
- Als we het wegeltje volgen, duikt achter de top van een helling op uw linker kant de eerste van twee kort bij elkaar gelegen bunkers op, B17. Een fraai exemplaar met nog redelijk veel van zijn originele baksteenresten rond. Een tweede bunker, B18, staat tegen de haag van een huis op de rand van deze kouter, echter totaal overwoekerd en daardoor bijna onbereikbaar.
|
- We komen opnieuw op een T waar we linksaf draaien op de "Scheldekaai".
- We draaien opnieuw het eerste baantje in naar rechts, de "Oude Gaverstraat".
- We vervolgen vanaf de "Oude Gaversstraat" rechtdoor en deze wegel verandert van naam en wordt de "Borgwalstraat", eenmaal op het grondgebied van Vurste. Dit was eigenlijk de loop van de oude steenweg (voor de nieuwe werd doorgetrokken).
- Sla af naar rechts in de "Peperstraat". Deze wegel kruist de weg met de naam "Ten Stroom" met een korte rechts links. We blijven uiteindelijk verder rijden in de "Peperstraat".
- We komen op een splitsing waarvan het rechtse gedeelte doodloopt en kiezen dan ook de linker kant, de "Kriephoekstraat".
|
|
- Op uw linker kant kunt u met wat geluk de bunker C7 terugvinden die volledig als een dichtgemetste witte blok naast een woning staat. U moet goed kijken om er nog een bunker in te herkennen.
|
- Op het eerste kruispuntje slaan we links af in de "Palmstraat".
- Zo komen we na een korte knik bergop op de "Dorpsstraat" waar we linksaf draaien.
- Bij één van de huizen aan de overkant zit hier het bunkertje D7 in een achtertuin verborgen. Indien u er wenst een glimp van op te vangen, kan dit gebeuren vanuit het wegeltje met de naam "Biestjeslos".
- We blijven zelf de "Dorpstraat" volgen. Ze gaat op het grondgebied van Vurste over in de "Leenstraat".
|
|
- Achter dat u op de rechter kant het voetbalplein ziet kunt u D8 zien staan achteraan op een nog niet bebouwd stukje bouwgrond met het schietgat kijkende op de toegangsweg naar het voetbalplein.
- We draaien rechtsaf naar de kerk van Vurste op de "Gentweg". De weg wordt gekenmerkt door de grote muur van het kasteel op de linker kant en de lastig rijdende drakentanden.
|
|
- In het centrum rijden we rechtdoor op nog altijd de "Gentweg". Op het volgende kruispuntje draaien we schuin rechtsaf de "Lindeboomstraat". Hier kunt u de sterk overwoekerde en niet eenvoudig zichtbare bunker AV2 zien staan in de voortuin van een woning op de rechter kant van de weg. Op uw rechter kant ziet u het militair domein van Semmerzake opduiken waar ooit nog de bunker A15 stond die ondertussen in 2004 afgebroken is.
|
- Op het kruispunt met de "Ten Edestraat" slaan we rechts af in de richting van de toegang van het militair domein. Vanaf de toegang van het militair domein kan men met wat geluk zowel Se11 (langs de zijkant van de veldwegel in het veld voor de kazerne aan de overkant van de weg) en Se6 (volledig roze geverfd onder de hoek van de gemetste grote loods iets verderop dan Se11) zien.
|
|
- Op het kruispunt met Opperweg rijden we rechtdoor. Als we vroeger (voor de zomer 2008) bij het oversteken van het kruispunt goed naar rechts keken konden we nog net AV1 zien liggen aan de linker kant van de weg, 50 meter verderop. Deze bunker is ondertussen afgebroken om plaats te maken voor een verkaveling.
- Bij het kruisen van de Dorpsstraat rijden we naar links voorbij de kerk van Semmerzake. Voorbij de kerk houden we steeds links.
|
- Zo komen we op een klein pleintje waar we het wegeltje nemen dat de naam "Opperwegel" draagt. Er staat een bord van verboden richting in de twee richtingen. Op de linker kant van dit wegeltje ziet u de fraaie Se7 staan met nog veel resten van zijn originele baksteen camouflage.
- Opnieuw uitkomende op de Opperweg draaien we rechtsaf. Waar de hoofdweg naar links de helling afloopt, ziet u Se8 juist op de hoek, verborgen in de haag op een oprit van een woning.
- Van hieruit kan men vrij eenvoudig de zware bunker Se2 terugvinden. Men moet enkel het kruispuntje kruisen. Er is een doodlopend wegeltje dat evenals de weg naar rechts de naam "Schockaertstraat" draagt. De zware bunker voor 75mm kanonnen, ligt in de tuin van een woning op het uiteinde van dit wegeltje. (Men kijkt vanaf de weg op het dak van de grotendeels in de grond verstoken zware bunker)
|
|
- We rijden verder de "Aalbroekstraat" af en iets verder op de linker kant kan men de restanten zien tegen de gevel van een woning van de achtermuur van Se9. Men heeft deze muur nooit totaal durven afbreken omdat ze tegen de bestaande woning was aangebouwd. Men heeft ze nu verstopt achter een gemetste bak met enkele gaten in waardoor men de originele muur nog kan zien.
- Iets verder de helling af, rijden we rechts af de "Hofvijverstraat" in, een klein wegeltje op de rechter kant.
|
- Zowel links als rechts langs de weg, zitten hier ook nog de kleine bunkertjes Se4 en Se5 verborgen in de achtertuinen van woningen. Van Se4 kan men eventueel nog een glimp opvangen door een eerder voetwegeltje te nemen vanaf hetwelke het bunkertje zichtbaar is. Het staat wel verborgen achter een beukenhaagje. Se5 kan eventueel ook gezien worden, achter betonnen platen die de afscheiding maken tussen een privétuin en een parking van een firma.
- Op het eerste kruispuntje rijden we opnieuw rechts de "Groten Broekstraat" op. Langs de rechter kant van de weg krijgt u achter een woning zicht op de iets hoger gelegen Se1 op de rand van een overwoekerd bos. Op hetzelfde terrein ligt ook nog de tweede kanonbunker Se3. Met wat geluk en afhankelijk van het seizoen ziet men er soms een glimp van op de heuvel in het terrein (Tumulusheuvel).
- We gaan iets verder rechtsaf in de "Bergatstraat". Dit kronkelend bergwegeltje brengt ons aan de top van de helling bij Se13 dat op de rechter kant is aangebouwd met een nieuwbouwwoning. We komen uiteindelijk weer in het centrum aan de kerk uit en draaien voor de kerk linksaf om zo terug naar beneden de helling af te rijden. We rijden via de "St Pietersstraat" opnieuw naar de "Groten Broekstraat".
|
|
|
- Op de "Groten Broekstraat" aangekomen nemen we rechts richting van de de Scheldebrug in Eke. Als men hier linksaf draait ziet men enkele tientallen meters verder op de oprit van een boerderijtje Se12 liggen.
|
- We volgen de hoofdweg naar links mee op zo uit te komen op de Grenadierslaan. Als we even voor het uitkomen op deze weg naar rechts kijken zien we D6 staan in de tuin van een nieuwbouwwoning.
- Aangekomen op de Grenadierslaan draaien we linksaf richting Scheldebrug.
|
|
|